сряда, 16 октомври 2013 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИТЕ СТРУКТУРИ НА ПАРТИИТЕ ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК В ГРАД ПЛОВДИВ И ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

           Ние, представителите на местните структури на партиите от Реформаторския блок в Пловдив, като изразяваме своето твърдо убеждение в принципите на демократичния политически модел и подкрепяйки решенията на националните ни ръководства за провеждане на единна политика от нов реформаторски тип, категорично се разграничаваме от използване на имената на партиите ни като съорганизатори в тазвечерното мероприятие под надслов „Не на комунистическата реставрация! Не на олигархичното управление!“.
         
           Считаме, че бившите управляващи от ГЕРБ и техните представители и отделни личности от местен тип като част от статуквото не могат да предложат излизане от дълбоката икономическа, институционална и морална криза, обзела страната. Парламентарно представените партии, както и тези партии, представени в местния Общински съвет, са част от проблема и не могат да бъдат в никакъв случай част от решаването му. Това са депутати и общински съветници, които са в зависимости и икономически кръгове, които гарантират статуквото и задкулисието.         

          Трайно и неотменимо е убеждението ни, че съществуването на Народното събрание в сегашния си вид на политическо представителство е вредно за България и не трябва да продължи да изпълнява функциите си. Подобно е състоянието и в Общински съвет-Пловдив. Ние подкрепяме продължаващите вече повече от 120 дни протести на демократична България срещу олигархията и сливането на политиката с мафията. Ние сме за незабавна оставка на правителството на Орешарски и насрочване на извънредни парламентарни избори, за незабавна оставка на Областния управител на област Пловдив и неговите заместници, за създаване на механизми за действен контрол на гражданите върху администрацията, за избягване на задкулисните и безпринципни договорки в управлението на града и област Пловдив.

          Като убедени демократи и представители на партии с утвърдено присъствие в демократичното политическо пространство и претендирайки да даваме алтернатива на това морално деградирало управление, ние оставаме твърди в убеждението си за налагане на ефективен правов ред, за постигане на по-добър стандарт на живот на всеки гражданин, за липса на какъвто и да е досег с олигархията и мафията в политиката, под каквато и да е форма и за каквато и да е „добра“ кауза. Считаме, че поетият морален ангажимент към симпатизантите ни изисква от нас честност, откритост и твърдост в отстояване на принципите на демократичността и свободата.