четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Надежда Нейнски призова Европа да носи солидарна отговорност за приемане на сирийските бежанци и отпускане на средства към най-засегнатите държави като България

Евродепутатът на Синьо единство и Реформаторския блок Надежда Нейнски направи основно изказване в днешния дебат преди гласуване на Резолюцията на Европейския парламент относно мерките на ЕС и държавите членки за справяне с потока от бежанци в резултат на конфликта в Сирия.

От трибуната в Страсбург Нейнски предупреди, че промененото европейско законодателство в тази сфера не работи достатъчно ефективно и в момента единствено чрез двустранни договори със съседни държави сирийските бежанци могат частично да бъдат пренасочвани. Нейнски призова всички страни- членки да изразят готовност да приемат бежанци солидарно със страните, които са подложени на най-пряк емиграционен натиск, каквато е България. „Интеграционният капацитет на държавите е различен. За страни като България той е особено нисък. Това създава сериозен риск от радикализация на обществото и призиви дори за затваряне на границата”, предупреди Нейнски.

Тя отправи и призив за повече солидарност в отпускане на средства към държавите, най-засегнати от бежанския натиск. Тези средства са нужни не само за изграждане на нови бежански центрове, но и за цяла система от национални инструменти с цел опазване на границата и задържане на бежанците близко до техните родни места. „Според ФРОНТЕКС, най-важната сухоземна граница в ЕС е българо-турската граница. Декларираната готовност на България за членство в Шенген я превърна в притегателна дестинация за бежанците, но същевременно нереализирането на тази цел става причина те да остават трайно на наша територия. Това крие потенциални рискове за нашата национална сигурност”, каза още Нейнски.


Цялото изказване на Н. Нейнски може да намерите ТУК
Снимка: В. Стандарт