понеделник, 28 октомври 2013 г.

Декларация на Реформаторския блок по повод внасянето на искане от Президента до Конституционния съд по казуса Пеевски

Днес Президентът внесе искане до Конституционния съд за обявяване на решението на Народното събрание от 19 юни 2013г. по казуса Пеевски за противоконституционно. Това искане дава шанс не само конкретният случай да бъде решен в съответствие с Конституцията, но и за решителна стъпка в посока на налагането на правилата и по отношение на властимащите.

Законосъобразното решаване на този казус надхвърля индивидуалните му измерения. Не случайно той стана символ на всичко, което възмущава българските граждани в управлението на страната и се превърна в знак за сливането на политическа, икономическа и медийна власт в безпринципни коалиции, преследващи единствено лично обогатяване. Казусът се превърна в символ и на задкулисното управление, което гражданите на България нарекоха фасадна демокрация и управление на мафията.

Законосъобразното решаване на този казус е шанс българските граждани да започнат да възстановяват вярата си, че постигането на справедливост е възможно през държавните институции.

Реформаторският блок още веднъж заявява позицията си, че с първоначалното си решение Конституционният съд не отговори на ключовите въпроси по този казус. Искането на Президента е насочено именно към тях.