вторник, 15 април 2014 г.

Започва дело срещу община Пловдив срещу наредбата за прием в детските градини и ясли

През месец май трябва да започне дело срещу община Пловдив по повод наредбата за прием на децата в детските градини и ясли. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив лидерът на "Синьо единство" в града Костадин Шанков.

Кандидатът за евродепутат, седми в листата на "синята" партия уточни, че делото е заведено от Комисията за защита от дискриминация и е насрочено за 7 май в София. Той припомни, че комисията е била сигнализирана в началото на годината от "Синьо единство". По думите му по време на съдебното дело ще се разглежда и новата наредба, която през това време бе приета от Общинския съвет. 

Партията атакува "бонусите" за работещ родител в детските заведения и неправилното разпределяне на квотите по месторабота. От "Синьо единство" настояват децата да бъдат настанявани в детски градини и ясли в зависимост от местоживеенето си. Дискриминация е и заплащането от държавата на здравните осигуровки на държавните служители, допълни заместник-председателят на партията Ваньо Шарков.

Той определи като несъстоятелен аргумента за ниските заплати на служителите
от държавния сектор. Като пример посочи, че в частния сектор много хора работят за минимална заплата и въпреки всичко поемат осигуровките си.

Според него държавата се държи като мащеха и спрямо децата, за които заплаща само 4% от здравните вноски и по този начин лишава Здравната каса от допълнителни 250 милиона лева.

Източник: БТА