неделя, 27 април 2014 г.

Надежда Нейнски към Юнкер: След правителството на ОДС последва подмяна на десницата в България

„Сигурна съм, знаете, че намаляването на енергийната зависимост на ЕС от Русия няма да мине без проблеми. Правителството на Иван Костов, в което аз бях външен министър, започна тази битка за България преди повече от 15 години. Удържа ключови победи, но плати висока политическа цена. Засегнатите геополитически и икономически интереси започнаха последователна подмяна на десницата в България.“

Това каза водачът на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски на срещата с кандидата за председател на ЕК Жан Клод Юнкер в София. Пред водачите на листите на СИНЬО ЕДИНСТВО, Реформаторски блок и ГЕРБ Юнкер представи приоритетите на своята кампания. Думите на Н. Нейнски бяха в подкрепа на един от тях – изграждането на общ европейски енергиен съюз. „За посткомунистическа страна, зависима над 90% от един-единствен енергиен източник, и то Русия- този съюз може би е единственият гарант за защита на нашите национални интереси. Смятам, че изграждането на европейска инфраструктура за пренос на газ и диверсификация на доставките ще въведе пазарни механизми, които ще регулират цената. Това е от ключово значение за малки икономики, каквато е българската“, каза още Нейнски. Тя добави, че залогът на европейските избори не е просто дали ще спечели десницата или левицата. Залогът е много по-голям и той е кой ще съумее да върне на хората надеждата, че европейската идея е жива и перспективна; кой ще съумее да надмогне цинизма, че в новия свят няма място за морал и ценности, че интересите оправдават всички средства, всички сделки и всички компромиси.

Според  Нейнски това е важен сигнал, който трябва да бъде изпратен и към България. „Защото истината е, че през годините Европа не изпращаше еднозначни сигнали. Имаше и много двойни стандарти. Имаше подкрепа за много решения, които не само не кореспондираха с ценностите на десницата, но понякога бяха отстъпление и от основни демократични норми. Подкрепа, която ние убедените десни демократи в България, трудно обяснявахме на нашите избиратели. Затова вярваме, че Вашият избор за председател на ЕК, г-н Юнкер, ще бъде рестарт на каузата на европейската десница. Вярваме, че вие със своята визия и политическа биография ще се превърнете в гарант за връщането на Европа към ценностите, каза още Нейнски.


На свой ред председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов увери Жан-Клод Юнкер в готовността на партията да спомогне за успеха на ЕНП срещу ПЕС. Той припомни, че тази битка е най-видима именно в България, защото тя тук се води срещу лидера на ПЕС. „Единството на десницата, за което говорихте, г-н Юнкер, обаче не е факт. На тази маса в момента има три различни листи. За разделението в България има много дълбоки причини и те се коренят в компромисите, за които г-жа Нейнски говори. Моята партия апелира към ЕНП през следващия мандат да се превърне трайно в гарант на общото бъдеще на десницата, а не просто наблюдател на процесите тук“, отбеляза Панчугов.