сряда, 9 април 2014 г.

Христо Панчугов: Правителство използва ДКЕВР за партийни цели

Настояваме министър Драгомир Стойнев да публикува диска с информация за ЕРП- тата. Кой му го даде и по какви причини се вади чак сега?

Настоящото правителство използва ДКЕВР за чисто партийни цели. Размахването на диск, с който се твърди, че ЕРП-та ще бъдат принудени да пишат нови отчети е опит за шантаж. Това заяви пред журналисти в град Русе председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов. Той съобщи, че въпросът за независимостта на ДКЕВР и намесата на управляващите в дейността му вече е повдигнат пред Европейската комисия от евродепутата Надежда Нейнски.

„Енергийните интереси на България са приоритет за СИНЬО ЕДИНСТВО, те са една от най-важните теми за нас в тази кампания и политика, която ще отстояваме и в бъдеще“, каза Панчугов и допълни „неприемливо е политиката в енергетиката да се прави през флашки и дискове. Размахването на поредния диск срещу ЕРП- тата е опит за шантаж, като по този начин правителството се опитва да манипулира създадената от тях самите криза в сектор енергетика“.

Панчугов е категоричен, че чрез популисткото намаляване на цените на тока, което вкарва в дълг НЕК, чрез намеса в работата на ДКЕВР и използването на комисията за тясно партийни и икономически цели, правителството се е провалило в най-важната си задача - да изработи стратегия за разрешаването на енергийната криза.

Според председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО последните действия и изявления на министъра на енергетиката са „по същество отчаян опит да се замаже гафа на правителството с опитите за отнемане лицензите на енергийните дружества“ и повдигат множество ключови въпроси:

„Откъде е този диск, кой го даде на министър Стойнев и по каква причина се вади чак сега?“.

Христо Панчугов информира журналистите, че в качеството си на председател на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП Надежда Нейнски е отправила питане към Европейската комисия относно това как се изпълняват препоръките на Комисията, свързани с независимостта на ДКЕВР и подобряването на регулаторната рамка по отношение на прилагането на Третия енергиен пакет.

В пресконференцията все участие и вторият в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО, журналистът и общественик Бойко Станкушев. Той каза „отиваме встрани и на моменти в посока 180 градуса от преследване на европейските и демократични ценности. Икономиката е зле, за което заслуга имат последните три правителства. Сриваме се и оглавяваме негативни класации, включително и по отношение на свободата на словото и човешките права“.

Според журналистът „в медиите се оформя монопол и българският медиен пазар е на път да бъде обсебен от сили, които най-малко биха могли да се нарекат демократични“.

Бойко Станкушев е категоричен, че в политическото пространство у нас лявото не е нормално, а център няма, защото точно там са инструментите на българската олигархия. Затова според него „трябва да се неглижират боричкащите се партийни елити и дясното да се обедини на ниво граждани“.

По мнение на Станкушев „вместо да се обърне към социалдемокрацията, БСП върви към русифициране, което поставя съдбата на страната в подчинение на друга държава и ни отдалечава от Европейския съюз и НАТО“.


Моньо Христов, председател на ГС Обединени земеделци и демократи и четвърти в евролистата на СИНЬО ЕДИНСТВО съобщи, че СИНЬО ЕДИНСТВО си поставя като основна цел в кампанията за Европейски избори мотивацията на десния избирател да гласува, както и за това да продължи разговора и конкретните действия за обединение на десницата. „Искаме да създадем политически инструмент, не само за оцеляване, а за развитие на модерна България“, каза той.