събота, 12 април 2014 г.

Надежда Нейнски: Тече кампания за дискредитиране на ЕС в България

Евроизборите ще бъдат битка между надеждата и скептицизма от несбъднатите мечти

Случващото се в Украйна показва важността на решенията, взети от правителството на ОДС (1997-2001г.). Събитията в България можеха да се развият по коренно различен начин, ако не беше зададена посока за членство на страната в Европейския съюз и НАТО, това каза Надежда Нейнски, водач на европейската листа на ПП СИНЬО ЕДИСНТВО на пресконференция в Кюстендил.

 „Целият авторитет, който имахме в областта на външната политика и политиката на сигурност, в реформите по отношение на икономиката на страната, не беше капитализиран в периода от 2001г. до днес. България подписа Договор за членство с Евросъюза с механизъм за мониторинг, който правителствата на Симеон Сакскобурготски, Тройната коалиция, Бойко Борисов и Орешарски не можаха да свалят. Това е оценка за всяко едно от тези правителства и нещо повече, този дефицит на доверие днес се изразява в откровено съмнение във възможността ни да бъдем лоялни и отговорни партньори в ЕС. В момента за България се говори като за най- слабото звено в европейската система. Всички водачи на останалите листи в тези избори- Кунева, Калфин и Станишев, са участници в тези управления, а сега искат отново да ни представляват- това е политическа безочливост“, каза Нейнски.


„Кунева не може да свали от плещите си товара, който носи от участието в две пагубни за страната правителства. Другото, което не разбирам е защо десни лидери предадоха суверенитета на десницата“, коментира още Надежда Нейнски и допълни:

„СИНЬО ЕДИНСТВО има една основна цел в тези избори- да защити наследството на десницата и стратегическия избор за европейско членство, направен в полза на страната.  Единствено ние не променихме нито веднъж позициите си през годините, защото сме убедени демократи и европейци. Знаем, че причините за негативите от прехода са у нас самите, а не в европейската конюнктура и единствено ние не лъжем българските граждани за това“, заяви Нейнски.

По нейно мнение в предстоящата предизборна кампания ще паднат много маски. „Страхът да не се случи това е причината да не се правят дебати. Искам да знам каква е например позицията на всяка една от политическите сили- БСП, АБВ, ББЦ и ГЕРБ, по отношение на реалната енергийна независимост на България? Защото продължава съзнателната политика, която не само поддържа, но и задълбочава икономическата ни зависимост от Москва“. Според Нейнски, вчерашните изявления на посланика на Русия у нас, на Сакскобургготски и на министър Добромир Стойнев в един хор и контекст са поредното доказателство за това.

„ЕС е общност на възможности за добрите и успешни управления, а не на бонуси за конкретни партийни каси и личности“, каза Нейнски.

В отговор на въпрос за политическото статукво в страната тя коментира- „Натискът е огромен и той иска да ни убеди, че положените усилия от последните 20 години не са си стрували. И че нищо, освен мафия и бедност не могат да се случат по тези географски ширини. Това е опасно насаждане на безверие от страна на кукловодите на прехода, които не желаят да абдикират от възможността да управляват властовите механизми“.

На свой ред, вторият в евролистата на СИНЬО ЕДИНСТВО Бойко Станкушев каза „Опасни са и новите „лидери“ на десницата- кога Касим Дал, дългогодишен политически мениджър и съучастник в корпорацията ДПС разбра, че е различен от съратниците си в тази партия? Защо му беше необходимо толкова дълго време, за да се погнуси и омерзи?! Кога съдружникът на Любен Гоцев и министър на Царя- Даниел Вълчев, прозря, че е демократ? Как да вярвам в моралния катарзис на тези хора?!“.

„Българската партокрация трансформира отдавна политическата власт в икономическа и това всеки го знае, но всяка следваща трансформация на десницата у нас е дирижирано фиаско“, смята Станкушев. Ето защо, според него СИНЬО ЕДИНСТВО е уникално явление в политическия живот в този момент. Той отново мотивира участието си евролистата на партията с думите- „това е единствената партия, създала се със смелата идея за единна дясна партия, за да предизвика истински дебат за бъдещето на дясното у нас. Уникалността на този жест и честността му ме привлече“.

Председателят на Изборния щаб на СИНЬО ЕДИНСТВО Станислав Благов, изрази мнение, че партиите, производни на Тройната коалиция, както и самото правителство насаждат евроскептицизъм и това е откровена заплаха за цивилизационния избор на страната. „Тези хора, продават илюзии на избирателите си, а купуват реалност. Възползват се от европейските структурни фондове, за да финансират своите бюджети, кампании и програми, а в ушите им звучи залпа на Аврора“, каза още той.

СИНЬО ЕДИНСТВО е реалният шанс на хората в страната да се противопоставят на всичко това и да затвърдят избора си да бъдем част от модерните европейски демокрации.