събота, 5 април 2014 г.

Надежда Нейнски: По време на управлението на ОДС, България беше по-уважавана в Европа, отколкото е днес

Щом се поставяме в ЕС като молители, ще бъдем третирани като молители. Ако се възприемаме като партньори, ще ни приемат за партньори

Без да е член на Европейския съюз, по време на управлението на ОДС, България бeше по – уважавана в Европа отколкото е днес. Тогава на нас се гледаше с доверие. Ние извоювахме равен старт за преговори, свалихме визите и това се случи благодарение на авторитета на дясното правителство. Днес в случая с Шенген се вижда какво значи да нямаш доверието на Европейската общност. Изпълнил си техническите критерии, но липсва доверие и стоиш извън Шенген. Това каза на пресконфренция днес във Варна водачът на Европейската листа на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски. Тя представи в морския град отчета си за мандата в Европейския парламент.

По повод препоръката на Европейския парламент да бъдат спрени европейските фондове на България Нейнски коментира: това е оценка за цялото политическо статукво в България през последните 8 години. Когато Кунева и Сакскобурготски подписаха за членството ни в Европейския съюз, това се случи с мониторинг. Този мониторинг продължи и по времето на Станишев, и по времето на Борисов. Днес Европейския парламент казва, че в България нищо не се е променило. България се нуждае от сериозен политически дебат – не от ядене на кайсии, не от пиене на кафета, не от игра на футбол, а от сериозна политическа дискусия, настоя Нейнски. Тя подчерта, че като президент на Съюза на малките и средни предприятия – Европа към ЕНП, ще посвети следващия си мандат на малкия и средния бизнес. Той е демократичната тъкан на една държава. Той е носител на растежа, гъвкав е, лесно създава и запазва работни места и трябва да бъде подкрепян по всички възможни начини.

Ние не цепим дясното, защото Реформаторския блок избра да не бъде десен проект. Начинът, по който беше структуриран Блока, даде заявка, че той ще търси центристки гласове. Ние сме пазители на скрижалите на десницата, каза Нейнски.

„Що за реформатори са политици, които 4 пъти са сменили политическата си партия? Как е възможно да си царист, после либерал, а сега да си десен?”, попита на свой ред Бойко Станкушев, който е втори в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО. Нужно е да се възстанови ядрото на една истинска дясна демократична сила. „Аз ляв не съм и не мога да бъда. Затова вниманието ми, лицето ми са обърнати към дясното. По- добре да се дадат жертви, да се реже живо месо, но с цената на достойнство и усилия да се направи една нова дясна партия на основата на ценности. СИНЬО ЕДИНСТВО е прозрачна, ясна партия. Човекът, на когото вярвам, е Надежда. Минал съм през много преизподни в живота си и считам, че сега мога да бъда полезен като дам опита си и огромната си енергия за тази кауза”, каза Бойко Станкушев.