сряда, 2 април 2014 г.

Бойко Станкушев: Няма да хвърля камък срещу десни

Призовавам за почтена кампания, тъй като нямам политическо минало, а знам всичко, твърди известният телевизионен журналист
Бойко Станкушев е втори в евролистата на "Синьо единство". Завършил е философия и социология в Софийския университет.От 1979 г. работи в Българската национална телевизия (БНТ) като репортер, редактор и отговорен редактор. Отразявал събития от Европа, Близкия и Далечен изток, САЩ, Япония и Австралия. Бил e водещ на актуалното седмично предаване „Панорама“ и програмен директор на БНТ. През август 2010 г. е избран от Съвета за електронни медии за член на управителния съвет на Българската национална телевизия. Сега е омбудсман на БНТ.
Господин Станкушев в неделя вие като представител на "Синьо единство" и втори в евролистата бяхте в концлагера "Слънчев бряг". Кой друг почете паметта на жертвите на комунизма?
- Там се преклонихме на станалата вече традиционна среща в памет на жертвите на комунистическия терор. Ловчанският владика Григорий отслужи молебен заедно с четирима отци църковен хор горе на скалите. Прави му чест, че каза важни думи за пораженията на цивилизацията от червения терор. Той говори много честно и ясно и му прави чест и като каноник, и като човек. Това е по-скоро изключение в Българската православна църква. Там имаше много представители на десните партии и на земеделските формации, които говориха за жертвите на българския тоталитаризъм. Аз казах това, което смятам, че трябва да се припомня. Жертвата на тези хора не е безсмислена. Тя е завет към следващите поколения да живеят така, че никой да не накърни свободата им. Смисълът на тази саможертва е да бъдем внимателни, когато трябва твърдо да отстояваме правата си. Сега, след две десетилетия виждаме, че след известно взимане на кислород от обществото има опити да се възстанови стария режим, но под формата на управление на икономиката чрез олигархични инструменти. Не е тайна, че всичко ценно и важно се държи в страната от олигарси, шепа монополи. Това състояние се поддържа изкуствено, за да не се създаде нормален пазар, а обикновените хора, които разчитат на уменията, труда, знанията и предприемчивостта си, да станат независими граждани, да държат в ръцете си съдбата на собствените си семейства. България в този смисъл е наистина най-изостаналата страна, по-изостанала и от някои страни извън ЕС.
Десните сили сте обединени срещу комунистическия терор, а не сте обединени. Защо става така?

- Радостното е, че имаше представители на няколко десни политически формации, а една лоша дума не се каза там, което говори за висока политическа култура и цивилизованост. Там бяха деривати на бившето СДС, Реформаторският блок, "Синьо единство". Там беше и последният жив лагерист - г-н Колев, който разказа, че по 8-9 души са умирали дневно, а е имало и ден, в който 19 са напуснали този свят. Изправени бяхме пред страданието на тези невинни души, избити като в кланица, не можем да говорим за обединение в политическия смисъл, а в чисто човешкия. Очевидно сега това е така заради изключителната бруталност и циничност на тоталитаризма след 9 септември 1944 г., неистовата му привързаност от сталински и великоруски шовинизъм, поради това, че неговите представители на върха на левите и присъдружните им партии като ДПС и Атака, са там именно заради тяхната продажност и коленопреклонност пред олигархията на Путин, няма как да не даде този резултат.
 
Вие сте втори в листата на Евроизбори 2014 след Надежда Нейнски. Какво европейско обещавате на вашите избиратели?
 
Аз малко се изненадах, още повече, че съм втори. В първите години на прехода са ми предлагали постове и избираеми места за депутат в парламента, но винаги съм гледал на това несериозно. Обичам си занаята, средата, в която съм се развил. Това е и средата, в която остарявам. Няколко структури в България се оказа, че са ме предложили като част от гражданската квота.

Защо приехте този път?
Приех, защото ми е омръзнало да вярвам и да се надявам след избори, на които гласуваме - винаги със синята бюлетина, да чакам хората, на които съм делегирал своя глас, най-сетне да направят неща, от които не само десните, но и целия народ има нужда. Това е да се въведе същинско разделение на властите, защото тази конституция не го гарантира и прави зависими всички, особено съдебната власт. Затова и ЕС, и САЩ ни критикуват. Второто е да се създадат добри условия за бизнесклимат, за да дойдат тук нормални и почтени инвеститори и икономиката да тръгне. В момента ние сме освен жертва на глобалната икономическа криза, и в причинена тук политическа криза. По-лошото е, че олигархията умишлено задържа това високо равнище на бедност, за да ставаме все по-зависими от руските енергийни източници, а бедните се манипулират по-лесно от заможните, независими хора.

Да, но като евродепутат с какво ще помогнете това де са преодолее?
- Това, което смятам, че е трябвало да правят десните евродепутати. Те не са го направили. Първото е да се изправиш пред Европарламента и честно да кажеш какво е реалното дередже на тази страна. Аз също като журналист имам много контакти и съм бил изумен, че политици и бизнесмени ни смятат, за по-бедна, но що-годе нормална страна.
Е, евродепутатите от ГЕРБ алармират ЕП, заради което Станишев каза, че доносничат. Добре правят, защото като започнем от тежкото обвинение, че сме "троянският кон" на ЕС, и свършим с това, че там има евродепутати, които нищо не са правили там - просто трябва да си поставим диагнозата най-сетне. Ние сме псевдоевропейска държава, с бедно, болно общество, с нагли, престъпни типове, които управляват това, което е останало.

И с както ще ни помогне ЕП?
- Със стартирането на реформи, които да са и законодателни, и икономически, да има по-голяма прозрачност, а паралелно с това гражданите да създадат достойно представителство и в перспектива, в по-близък хоризонт - да поемат управлението на страната. Досега не сме имали много светли периоди от началото на прехода - с изключение на кабинета на Филип Димитров, но за кратко, и на Костов, но с много грешки и пропуски. През цялото това време не сме имали достатъчно дълго време, за да се развиваме в тази посока. Покупателната способност на обикновения човек спада, да не говорим за безработицата. Целият свят излиза от икономическата криза, а ние все повече затъваме. Хора се самоубиват, защото не могат да си върнат дълговете. Мутри от колекторски фирми звънят по вратите на домовете им, заплашват ги. Във всички нормални страни предишното поколение трупа блага, за да осигури поне малка финансова сигурност на следващото. При нас е обратното - младите берат плодове, мият коли и вършат черната работа на Запад, за да плащат по 100-200 евро на родителите си за лекарства.

Всичко това са призвани да направят десните, но при положение, че не са обединени, какво ще постигнат?
- Аз не съм против и нормалната социалдемокрация, но като в западноевропейските страни. А българското ляво не е ляво. В него са най-богатите хора и всъщност са предатели на националния интерес, защото са придатък, петата колана на великоруските интереси. Вижте как скачат и за Крим, и за Белене, и за данъците.

Имаше призив всички посестрими-членки на ЕНП, да се обединят. Имате ли такива идеи за след изборите?
- Надявам се рано или късно това да се случи. Сега можем да говорим за обмен на информация, за координиране на действията. Първо десните политически формации трябва така да се разделят, че да бъдат една по една дефинирани и да е ясно кой наистина е десен, почтен, работещ с грижа за народа си и кой не е чак толкова десен, и толкова почтен. Не мога да преглътна този формат, който измислиха - Реформаторският блок е просто еклектичен. Ясно е, че за да бъдат под една шапка, нещо ги е заставило. Те нямат нито идеологически, нито икономически, нито човешки сходни интереси. Ако отворите стенограмите от предишните парламенти, стари вестници, аудио и видеоархивите, ще видите, че те не просто са били опоненти - били са врагове. Какво говореха юпитата, преди царят да вземе управлението от ОДС, когато НДСВ и ДПС направиха правителство, какво направи тройната коалиция, кой министър-председател назначи за министър Меглена Кунева. То е толкова очевидно. Проблем е и паметта на народа, защото най-често се помни кой кого е гръмнал и коя силиконка с кой футболист ходи. Обществото ни е доста наивно, а в немалка степен причина за това е и застаряването на нацията и изтичането на по-енергичните и свободолюбиви хора навън.

Какво е отношението ви към ГЕРБ?
- Това е факт, който съществува. Как и защо е създаден, десен ли е, не е ли, не знам. За мен по-важно е, че в него има хора, които поддържат този политически проект и те са с наистина дясна нагласа. Казват си "щом няма други, ще поддържаме ГЕРБ". Но ГЕРБ е много разнородна - и на ниво електорална маса, и на ниво политически мениджъри. Във високите етажи на партията има личности, които според мен са абсолютно несъбираеми, но очевидно поради някакви причини стоят сплотени от някаква центростремителна сила. Мисля, че макар и по-бавно, ГЕРБ ще я сполети съдбата на НДСВ. Партии, които не са създавани отдолу нагоре - по ясен и демократичен принцип, а някои хора са викани от лидера си да вземат депутатски и министерски места, рано или късно няма да издържат. Техните интереси не са еднородни, а чисто икономически.

Не се изказвате много ласкаво за лидера Бойко Борисов.
- Смятам, че ГЕРБ не е партия в класическия смисъл, което предопределя края й. В последните седмици се забелязва голямо напрежение и то не е предизвикано само от евроизборите. Защото резонансът от протестите си стои. Ако някой си мисли, че тези хора са се отказали от това да издигат глас срещу управлението, много се лъжат. Моята прогноза е, че те дори ще се увеличават. Предстоят събития, защото има отрезвяване на гражданите, което не може да се преодолее освен ако не се установи диктатура. Това наистина ще породи появата на лидери. У нас има криза на лидерството.Не ми е възможно да нарека някого от известните имена наистина политик. Няма. Тази година ще е много тежка политически. Ще видим кой как се е държал през тези дни - при тази невъзможност да се дефинира кое е ляво, кое дясно, какво е ДПС - то също е инструмент на тежката българска олигархи, ясно е, че Атака е създадена в някаква руска лаборатори, за да поддържа руските интереси и поддържа напрежение всеки ден, като прави всичко възможно да изгони всякакви други инвеститори.
Не мога да отговоря кога ще се обединим поради две причини - не знам, а и съм човек, поканен от гражданската квота. Никога не съм участвал в преговори между "Синьо единство" и Реформаторския блок - нито докато "Синьо единство" беше вътре, нито след това.

На какво разчита "Синьо единство" в евроизборите като резултат?
- За мен най-важното е, че участието в такава предизборна кампания дава възможност да се възстанови дебатът за истинските ценности. До началото на протестите той беше напълно заглъхнал. Аз самият ходех на тях, за да се срещам с хора, които дълго не бях виждал и също като мен бяха като приспани кокошки, които чакат назначените демократи да свършат работата, което не се случи. Запознах се и с много нови хора. Това беше много полезно. Какво представляваха протестите, но не от гледна точка на властта, която трепери да не я бутнат? Протестите бяха един огромен клуб по ценностни интереси, в който хора споделят най-общите и свещени неща - да общуват помежду си и да обсъждат какво и как трябва да стане. В България единствената надежда е да се създаде нещо ново. То може и да не е партия, а сила, която да започне да прилага ефикасно лечение.

Единствената надежда Надежда ли е?
 
- Надежда е една от надеждите. Държа да подчертая - никога няма да кажа лоша дума за когото и да е от другите десни кандидати. Повечето от тях са стойностни. Имат повече или по-малко качества, но няма да хвърля камък срещу тях. Призовавам и тях за почтена кампания, защото ако някой иска да се връщаме назад във времето и да вадим кирливи ризи, аз ще съм най-страшният, тъй като нямам политическо минало, а знам всичко.
Източник: vevesti.bg