сряда, 30 април 2014 г.

Бойко Станкушев: Комплекс е, че сме задължени на Русия

„Комплекс е, че ние сме много зависими от Русия и сме й много задължени. За какво сме й задължени?! България купува газта по-скъпо, отколкото повечето европейски страни“. Това каза Бойко Станкушев в дебат в предаването „Референдум“ по БНТ.

Станкушев е втори в евролистата на СИНЬО ЕДИНСТВО, която е под номер 9 в бюлетината.  „Далаверите с АЕЦ Белене доведоха до там, че се източиха милиарди в черната каса на олигархията. Ние сме единствената страна в Европа, която е 90% зависима от Русия. И в края на краищата най-важното е моралът. Моралът означава следното: след като всички съществуващи парламентарно представени и непарламентарно представени, включително БСП и бившият й лидер и два мандата президент Георги Първанов, бяха с двете ръце за това доброволно да влезем в НАТО и ЕС, за какво повече може да говорим? Ние сме си направили референдум по въпроса. Какво вето ще налагаме и какво ще постигнем? Нашият интерес е да защитаваме от икономическа гледна точка това, което правим с Русия. Взел Кольо-дал Кольо. Ако цената е ОК, плащаме си и получаваме. Като не е, ще търсим други източници. Скандалният Южен поток не е диверсификация на източника. Той е диверсификация на трасето, източникът е пак Русия. Така че никакво вето не трябва да подкрепяме“, категоричен бе Станкушев в отговор на въпроса трябва ли България да подкрепи вето при налагането на санкции от ЕС на Русия във връзка с кризата в Украйна.

„Става дума за безпрецедентна агресия в новата история на човечеството. Това, че Хрушчов навремето се напил и дал Крим на Украйна, а сега руснаците искат да си го вземат… не се прави по този начин. Освен това тук се инжектира идеята за някаква американска намеса в Украйна. Извинявайте, но тези хора, които протестираха на Майдана, да не би американците да са ги изкарали? Да не би в София и в другите градове на България всички хора, които протестираха, да са ги изкарали американците или германците, или англичаните? Ако по този циничен начин се отнема правото на гражданите да изразяват воля и да се борят за правата си, до никъде няма да стигнем“, каза Станкушев.

Той бе категоричен, че СИНЬО ЕДИНСТВО е най-младата дясна партия, която излиза на изборите с номер 9 – „чисто дясна платформа, освободена от всички родилни петна и грехове на миналото, защото считаме, че преходът е подменен в голямата си степен и този експеримент, наречен посткомунистически преход, просто трябва да бъде приключен с най-най-радикални реформи от европейски тип“.