сряда, 30 април 2014 г.

Надежда Нейнски: Не избирайте концертите, кебапчетата и парите, а изберете хората, които ще променят живота ви към по-добро

„Правят се концерти, раздават се кебапчета, пилеят се милиони в една толкова бедна страна, но аз казвам следното: концертите ще свършат, кебапчетата ще бъдат изядени, песните  и танците ще приключат и тези хора ще бъдат изправени пред абсолютно същата картина, каквато е до този момент. Трябва да се избират хора, които могат да променят живота към по-добро“, това каза водачът на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски в предаването „Сутрин с нас“ на ТВ Загора.

Алтернавита винаги има. Човек винаги може да избере политик или партия, която в най-голяма степен отговаря на неговия начин на мислене, на неговите очаквания. Иначе сам себе си да лъжеш, като подкрепяш хора, които очевидно до този момент не са показали нищо добро, това означава просто да крадеш собствените си мечти, каза Надежда Нейнски.

Тя бе категорична, че в българската политика отсъства сериозния политически дебат. „Как да изберат хората, като няма дебати. В момента ги избираме по парите им. Който е по-гръмогласен, по-шумен, той привлича обществения интерес. Ние сме виждали всякакви хора, които са идвали и са си отивали с луксозните си кампании. Осем години, откакто България е в ЕС, абсолютно не успяваме да реализираме потенциала си, да задържим младите си хора, да осигурим спокойни старини на възрастните хора, да дадем шанс на бизнеса. Грешката е в това, че чакаме постоянно месиите“, каза Нейнски. Тя отбеляза, че през годините, в които България е член на ЕС, ние не успяхме да обясним на хората защо е от значение кой ни представлява в ЕП, какво точно се случва и има ли механизми, чрез които България да може да повлияе на политиката, живота и икономиката си през решения, които се взимат в ЕП. „И ако ние не успяваме като български граждани да се възползваме от членството ни в ЕС, вината е само и единствено в нас и в правителствата, които избираме“, каза Нейнски.

Тя припомни и за срещата си в София с Жан Клод Юнкер: „Точно това казах и на Жан-Клод Юнкер – Под удобното алиби, че ни трябват тези гласове, че ни трябват тези правителства, че ни трябват тези места в ЕП, приемаме целта да оправдава средствата. Да, но ако слезем на това ниво, с какво ще се различаваме от онези, които отричаме и в името на които приехме демократичния път. Европа трябва да се върне към ценностите и морала“, каза Нейнски.

По повод тезата на социалистите за повече социална Европа Нейнски застъпи дясната позиция: „Държавите с най-добра социална политика са държавите с най-развита икономика“. Нейнски поясни, че няма как да имаш добра социална политика и да харчиш пари, които никой не е изкарал. През последните години България беше мащеха за бизнеса- разсипа се бизнесът, мачкаха се малките и средни предприятия, толерираха се монополите. „Вие си спомняте какъв подем имаше по време на нашето правителството на малкия и среден бизнес, на частната инициатива. Сега хората се страхуват, не започват бизнес, защото рискуват да попаднат под ударите на закона при цялата тази неяснота на законодателството и бюрокрация, нямаме ръст на чуждестранни инвестиции, трудно се отпускат кредити от банките и съвсем нормално хората си казват: „е, какво се случи това ли беше Европа?! А тук не е виновна Европа, виновни сме си ние“, отбеляза Нейнски.