вторник, 12 февруари 2013 г.

СК иска вето върху задължителната предучилищна


От Синята коалиция ще настояваме за налагане на вето върху задължителното образование на 4-годишните деца.

Това каза народният представител от Парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров след среща с президента Росен Плевнелиев, която се проведе в рамките на месеца на политическите консултации в президентската институция.

Има огромно обществено недоволство относно този въпрос, обясни Мартин Димитров.

В тази връзка на 18 февруари ще се проведе среща между президента, Синята коалиция и неправителствения сектор, на която ще бъдат изложени аргументите за недостатъците на закона.

"Подобно нещо не трябва да бъде задължително, хората трябва да избират. С подобни недомислени закони може да се създаде само излишно обществено недоволство", коментира Димитров.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди категорично, че ще има такава среща, за да могат да се чуят всички аргументи.

По думите му обаче е рано да се говори за вето, защото първо трябва да се направи съответната обосновка.

По време на срещата между Синята коалиция и държавния глава е бил повдигнат и въпросът за законопроектите относно службите за сигурност с оглед обявяването на "Хизбула" за извършител на атентата в Бургас.

Според Плевнелиев, най-важно за страната ни е да поддържа национално отговорната позиция.

"Когато ние сме атакувани на собствена територия, взривявани на собствена територия това трябва да ни обедини и сплоти, а не да не раздели", коментира президентът.

Сините са поставили въпроса за коректното управление на еврофондовете.

Според държавния глава следващите правителства трябва да подобрят капацитета на управление на еврофондовете като не ги застрашават чрез политически чистки и поддържат темпо от поне 2,5 милиарда евро на година.

"Ако искаме успешно да усвояваме еврофондовете, това е минималната скорост, с която трябва да се движим", подчерта Плевнелиев.

По думите му, следващите три години са много важни, защото умелото управление на еврофондовете може да доведе до огромен ръст на парите от Брюксел за България.

"За да се случи всичко това в следващото правителство, което и да е то, трябва да има винаги позицията министър по еврофондовете, а защо не и вицепремиер", предложи президентът.

Други основни теми поставени от Синята коалиция пред държавния глава са били Изборният кодекс, АЕЦ Белене, електронното правителство, безработицата, съдебната реформа и други.