сряда, 13 февруари 2013 г.

Синята коалиция внесе проекторешение за окончателното прекратяване на проекта „Белене”


„Синята коалиция” внесе в деловодството на парламента проекторешение за спиране на строителството на нова ядрена електроцентрала на площадката „Белене”. Това обявиха в кулоарите на парламента съпредседателят на синята парламентарна група Мартин Димитров и председателят на инициативния комитет „НЕ на измамата „Белене” - депутатът Иван Иванов.

Огромна част от българските граждани показаха на националния референдум, че не приемат строителството на АЕЦ „Белене”. „Синята коалиция” настоява за окончателното му прекратяване, пише в проекторешението.

С него се настоява и за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на V и VI  блок на АЕЦ “Козлодуй”. „Синята коалиция” предлага правителството да обяви открит международен търг за продажба преди доставката в България на поръчаното, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ “Белене”.

Препоръчва се още на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка “Козлодуй”.

Проведеният на 27 януари 2013 г. национален референдум на тема “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” показа, че не повече от 12% от българските гласоподаватели са съгласни да се строи АЕЦ “Белене”, пише в мотивите на документа.

Този брой на гласувалите “за” доказва, че този проект не се ползва с подкрепа от българските граждани. Това дава основание да заключим, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен. Още повече, че похарчените досега 1,8 млрд.лв. по този проект доведоха НЕК до състояние на фактически фалит.

Парламентарната група на Синята коалиция посочва, че предлаганият проект за решение е в съответствие с волята на българските граждани. Също така и с изискванията на чл.23, ал.3 от ЗПУГДВМС, съгласно който при участие на повече от 20% от българските граждани с избирателни права в Национален референдум, въпросът се внася в Народното събрание, което се произнася в тримесечен срок с решение и мерки за неговото изпълнение.