понеделник, 11 февруари 2013 г.

Мартин Димитров: Държавата се провали в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи


Държавата се провали в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи и това е причина за гражданските протести. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 

„ДКЕВР и Комисията за защита на конкуренцията съществуват, за да има регулиране, контрол и санкции, когато трябва. Монополните дружества в момента са извън контрола на държавата и често нарушават закони без да има санкции за това. Това е причина да има огромно гражданско недоволство”, заяви Димитров, който е и председател на икономическата комисия в парламента. „Ако държавата сега не се намеси категорично, утре хората ще изберат национализацията, защото ще кажат, че другото не работи. Няма място за колебание. Държавата трябва в момента чрез своите регулаторни органи да бъде много категорична и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките, където е необходимо. В противен случай, хората виждайки, че няма държава ще стават все по-радикални в своите искания”, заяви Мартин Димитров. 

„Реално намаляване на сметките за ток и парно се получава от енергийна ефективност. Санирането на панелните жилища би намалило сметките наполовина. С парите, прахосани до момента по „Белене”, можеше да се санират всички сгради в България. Сега, вместо да се говори за „Белене”, нека наблегнем на енергийната ефективност, която ще създаде хиляди работни места и ще намали сметките на хиляди домакинства”, обясни Мартин Димитров. 

„Заедно с президента имаме инициатива за намаляване на праговете за инвеститорите във всички необлагодетелствани региони, които са с над средното ниво на безработица. Законът за насърчаване на инвестициите успешно премина през икономическата комисия в парламента, но ни предстои битка в пленарна зала”, каза председателят на парламентарната икономическа комисия.