петък, 15 февруари 2013 г.

МАРТИН ДИМИТРОВ: ТРЯБВАТ НИ НЯКОЛКО РЕФОРМАТОРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА




- Г-н Димитров, вие бяхте един от активните народни представители по промените в закона за насърчаване на чуждестранните инвестиции, които в сряда бяха окончателно приети след наложеното от президента вето. Какво заложихте в тях?

- Ветото на президента изигра положителна роля и промените станаха по-добри. Предложенията, които той направи, а народни представители доразвихме, в крайна сметка ще се случат. Например, намаляваме прага на инвестиции до 500 000 лв. за продължително пребиваване на чужденци в България.

Едно мое предложение във всички райони с висока безработица, които са определени като „необлагодетелствани региони”, този праг бе свален наполовина – 250 000 лв. плюс пет работни места, за да може един инвеститор да получава право на продължително пребиваване без да си вади виза и да идва в България. Идеята да бъдат подпомогнати райони като Видинско, Монтанско, Врачанско, тоест най-западащите райони в страната. Като няма никакъв бизнес там, няма нови работни места, съответно и районите западат.

Разбира се, че инвестиции трябва да отиват и в големите градове, но това трябва да отиват и към по-малките, където всъщност няма нищо. Наскоро бях в Лом, там положението е страшно. Препоръчвам на всеки народен представител да отиде в този град и да види как живеят хората там. За какъв Европейски съюз можем да говорим на фона на случващото се там. И ако не създадем в Лом работни места, както и в други такива градове, то ние нищо не сме направили.

- Има информации, че правителството другият месец ще отпусне няколко милиона лева за рекламиране на България като добро място за инвестиции.

- Моето мнение е, че държавата трябва да направи следното – да вземе пример от някои умни правителства и да правят презентации на възможностите за инвестиции в съответните финансови центрове на страната. Не да прави или да копира някакви реклами, те да се излъчват, а да се прави фокусирано презентиране там, където се събира бизнесът и да отидат финансовия и икономическия министър. Те трябва да разкажат за България, да представят страната. Защото капиталите в по-голямата си част са в мултинационалните компании и трябва да се говори пред тях.

Трябва да се дадат и политически гаранции, че в страната няма да се случват национализации и подобни идеи. Така трябва да се дръпнат инвестиции, отколкото да се изхарчат няколко милиона, да се пускат реклами, които нямат смисъл. Има нужда от концентрирани усилия, да се отиде на място при инвеститорите – те са в Лондон, Ню Йорк, Цюрих и пр.

На мен самия ми беше интересно да разбера как правителства успяват да привлекат толкова много инвеститори. Техни представители правят постоянни срещи, презентации.

- Да разбирам, че според вас тези пари ще отидат на вятъра ли?

- На мен не ми харесва така общо рекламиране. И тези срещи, които препоръчвам няма да струват много пари. Трябва да се знае за какво ще се изхарчат средствата.

Ще дам и пример с туристическото лого на България, 
за което тези дни също доста се пише в медиите. Оказа се, че прилича на това на Киргизстан. Като председател на парламентарната комисия, която се занимава и с туризъм, ще кажа, че представители на туристическия бранш не харесват това лого. Н ебеше направено както трябва. Много пари бяха изхарчени с малък резултат.

Ние сме бедна страна и нямаме право да си пилеем ресурсите. Няма какво да се лъжем – най-бедни сме в ЕС и за да напреднем малко нашите усилия трябва да са концентрирани в сигурен резултат. Всеки може да изхарчи едни пари, да направи нещо, но са ни нужни усилия дори крачка по крачка да вървим напред, а не да тъпчем на едно място и едни пари да изчезват.

- Като казвате едни пари да изчезват, висши представители на БСП обявиха, че хазната е „опоскана” от правителството на ГЕРБ, че управлението им струва на българите 7 млрд. лв.

- Всяко управление на БСП през последните 20 години свършва с криза. Не беше изключение и правителството на Сергей Станишев. Но големият проблем на ГЕРБ е, че не можа да извади България от кризата. Те обещаваха европейски доходи, а не можаха да измъкнат страната изобщо от кризисната ситуация.

За тези 4 г. трябваше вече да сме излезли от кризата и да сме на пътя на растежа.


- Защо не се случи това извеждане?

- За мен липсват три основни неща на ГЕРБ
. Първо – хората, тоест специалистите. Второто – последователност. ГЕРБ много често се лутат. За да направиш такива трудни реформи трябва да гледаш в една посока. Твърде често си сменят решението. Третото важно нещо е, че трябва да си много решителен. Важно е да убедиш обществото, синдикати, неправителствени организации и пр., че си прав.

Мнозина вече се съмняват, че е възможно изобщо да бъдем извадени от кризата. Българските граждани не вярват на вас политиците и те също се лутат, чудят. До изборите остават 5 месеца.

За мен най-хубавия метод в живота е сравнителният. През 1989 г. цяла Източна Европа беше разрушена. Сега вижте една Естония, Полша, колко са преди нас. Защо се случва това?! Защото имаха реформаторски правителства. В България е имало едно такова правителство – това на ОДС. То разбира се имаше грешки, но за да се постигне ефект трябват няколко реформаторски кабинета и то най-добре едно след друго. В България за съжаление управляват популисти. Затова питам – как да сме добре?!

Трябва да разберем важните неща – това дали имаме работа е политика, дали децата ни ходят на детска градина и живее в сигурност също е политика, образованието и здравеопазването, пак са политика, тоест всичко е политика. Не можем да се откажем от политиката. Ако се опитаме да се откажем, това означава други да решават вместо нас. 

Тоест организирани други групи да решават вместо нас. Затова и ние се опитваме да направим нова Синя коалиция, за да дадем алтернатива на хората.

Източник и снимка: argumenti-bg.com