вторник, 12 февруари 2013 г.

Мартин Димитров: Чужденци с право на дългосрочно пребиваване, ако инвестират в бедни райони в България


Чужденци да получават право на дългосрочно пребиваване в България, ако инвестират в бедни икономически региони предлага съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Предложението е записано в Закона за насърчаване на инвестициите, който ще бъде гласуван в сряда (13 февруари) отново в парламентарната зала след наложено вето от президента Росен Плевнелиев.

Председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров предлага чужденци да пребивават дългосрочно в страната, при условие, че инвестират не по-малко от 250 хил лв. и разкрият най-малко 5 работни места. В предложението е записано още, че инвестициите трябва да са внесени в капитала на българско търговско дружество, а чуждият инвеститор трябва да бъде съдружник или акционер с поименни акции и притежаващ не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството.

Според Мартин Димитров предложението ще стимулира инвестициите в бедни райони из страната и малките населени места (Видин, Монтана, Ловеч и др.), ще помогне за намаляване на безработицата и подобряване на бизнес средата.